Veelgestelde vragen op Directvoorelkaar.nl

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over energie, energieleveranciers, overstappen en meer. Kies een vraag binnen een onderwerp of bekijk alle vragen die betrekking hebben op dat onderwerp.

Staat uw vraag hier niet tussen, stuur ons uw vraag via het contactformulier.

14 dagen bedenktijd

Wanneer u via Directvoorelkaar.nl een energiecontract afsluit heeft u altijd 14 kalenderdagen bedenktijd na ontvangst van de contractbevestiging van uw nieuwe leverancier. Ook weekenddagen en feestdagen worden in de bedenktijd meegenomen. Wanneer u gebruik maakt van de veertien kalenderdagen bedenktijd krijgt u alle betaalde bedragen terug en de leverancier zal de levering zo snel mogelijk opschorten. In de praktijk komt het zelden voor dat de energieleverancier binnen veertien dagen na het afsluiten van het contract al begint met leveren, het is nog zeldzamer dat er binnen deze termijn al een bedrag is betaald door de klant.

Wanneer u gebruik maakt van de 14 kalenderdagen bedenktijd is het van belang dat u zo snel mogelijk een nieuw energiecontract afsluit bij een nieuwe leverancier. Wanneer u dit niet doet heeft u immers geen lopend energiecontract.

Wat kost overstappen van energieleverancier?

U betaalt geen kosten voor het switchen van energieleverancier. De energieleveranciers regelen onderling de administratie.

Heeft u een contract met een einddatum en wilt u voortijdig overstappen naar een andere energieleverancier? Dan kan uw huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. De kosten van de opzegvergoeding zijn voor het voortijdig beëindigen van uw contract en niet voor het overstappen.

Mag ik ook overstappen naar een ander product van mijn huidige leverancier?

Uw energieleverancier biedt verschillende soorten energiecontracten. Deze contracten kunnen goedkoper of aantrekkelijker zijn dan uw huidige contract. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk te wisselen van energiecontract. Een nieuw contract kan voor u voordeliger zijn, of aantrekkelijkere voorwaarden hebben. Bent u nog nooit overgestapt of van contract veranderd bij uw huidige leverancier, dan heeft u een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is boetevrij opzegbaar, en heeft een opzegtermijn van 30 dagen. U kunt dan bij uw energieleverancier kiezen voor een ander energiecontract.

Let op:
 Aanbiedingen of speciale actietarieven gelden vaak alleen voor nieuwe klanten. Wilt u bij uw energieleverancier blijven, maar een ander soort contract, lees dan de voorwaarden van het product. Hierin staat of de aanbieding voor alle klanten geldt. Op Energieleveranciers vindt u de voorwaarden bij de detailinformatie van het product in de zoekresultaten.

Hoe wordt de besparing berekend?

We berekenen de besparing aan de hand van uw verbruik of een schatting van de grootte van uw huishouden dat u heeft aangegeven. Omdat we de voorwaarden van uw huidige energiecontract of (eventuele) verlengingsaanbieding niet weten, berekenen we de besparing met de voor ons beschikbare energietarieven van een vast eenjarig contract van uw huidige energieleverancier. In de berekening wordt er geen rekening gehouden met tijdelijke kortingen, cashbacks, actie of contractverlengingen die u eventueel rechtstreeks van uw leverancier krijgt aangeboden. In sommige gevallen kunnen deze per postcode, klant of verbruik dagelijks van elkaar verschillen. Als je nog geen energieleverancier hebt, of u weet niet wie uw huidige leverancier is, of wij hebben geen goede tarieven van uw energieleverancier beschikbaar, dan berekenen wij de besparing aan de van een gemiddelde van een vast eenjarig contract van Eneco, Essent etc.

Hoe zeg ik mijn oude energieleverancier op?
  • Als u verhuist: zeg zelf uw contract op bij uw huidige energieleverancier
  • Als u gaat samenwonen: één van beide zegt zelf rechtstreeks bij de energieleverancier het contract op
  • Als u overstapt via onze energievergelijker: uw oude contract wordt opgezegd

 

Opzeggen via ons

Stapt u over van energieleverancier via onze energievergelijker dan hoeft u niet zelf uw oude contract op te zeggen. Dat gebeurt namelijk automatisch door uw nieuwe energieleverancier. Maak direct een vergelijking en stap zorgeloos over naar een voordeligere energieleverancier!

Hoe vaak kan ik van leverancier wisselen?

U mag zo vaak veranderen van energieleverancier als u wilt. Let op wel op de duur van het energiecontract dat u met de nieuwe leverancier afsluit en de daarin opgenomen opzegtermijn.

Wilt u overstappen van energieleverancier tijdens de duur van een contract? Uw leverancier kan dan een opzegvergoeding in rekening brengen. Vraag hiernaar bij uw energieleverancier.

Let op: Vanaf 1 december 2011 geldt dat contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet stilzwijgend verlengd mogen worden voor een langere periode. Deze regels gelden alleen voor contracten afgesloten ná 1 december 2011.

Veelgestelde vragen energie en meer op Directvoorelkaar.nl

Veelgestelde vragen over energie, uitleg van energie begrippen en meer vindt u op Directvoorelkaar.nl. Ook kunt u hier de prijzen van energie vergelijken. Onze energie vergelijker is overzichtelijk en betrouwbaar.